KRT Desa Tun Razak. Cheras, Kuala Lumpur

KRT Desa Tun Razak. Cheras, Kuala Lumpur
Rukun Tetangga Desa Tun Razak. Cheras, Kuala Lumpur. Talipon 03 91716100. E-mail rukuntetangga_desatunrazak@yahoo.com.my

Rabu, 11 Julai 2012

Julai 2012_Saringan Tibi & Kanser

Menyedari pentingnya penjagaan kesihatan terutama bagi mengesan penyakit tibi dan kanser yang amat berbahaya maka KRT Desa Tun Razak menghadakan satu program yang dinamakan 'Saringan Tibi & Kanser' pada 7.7.2012.


Program ini diadakan dengan kerjasama Panel Penasihat Kesihatan Bandar Tun Razak.


Proses pendaftaran sebelum saringan awal dilakukan dan peserta yang menjalani saringan diberikan hadiah seperti yang kelihatan dalam gambar ini (atas meja berhampiran tingkap).


Memeriksa tekanan darah (blood pressure)


Seperti biasa kaum India serta Cina tetap akan melibatkan diri.


Petugas dari Panel Penasihat Kesihatan sedang memberikan taklimat pengenalan berkenaan penyakit Tibi dan Kanser kepada para peserta yang melibatkan diri dalam saringan itu.


Salah seorang sukarelawan Panel Penasihat Kesihatan menceritakan pengalaman dari amalan kesihatan yang sambil lewa yang dijalaninya suatu masa dulu mengakibatkan sehingga kaki kanannya terpaksa dipotong akibat (kanser) barah tulang.

Pengalaman suka-dukanya itu dikongsikan dalam sesi pengalaman bersama peserta yang telah mendaftar sementara menunggu sesi saringan.

Bersama saringan itu juga diadakan pameran serta penerangan bahaya penyakit Tibi serta Kanser.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan